БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Петя Стойчева-Кривицки: Психосоматични заболявания

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (Още няма оценка)
Loading...

Петя Стойчева-Кривицки е специалист клиничен психолог и магистър по консултативна психология с практика в гр. Пловдив. Автор и създател на “Анима” мобилно приложение за психологична помощ.
www.petyastoycheva.com


Може би сте чували за психосоматиката и сте се запитвали как да разпознаем психосоматичните симптоми и какво представляват психосоматичните заболявания? Психосоматичните заболявания се случват, когато хората развият физически симптоми, които нямат ясна медицинска причина и изглеждат повлияни от емоционалното състояние на човека. Понякога психосоматичните симптоми и заболявания имат негативни конотации. Сигурно сте чували и израза: „всичко е в главата ти“. При психосоматичните симптоми самите физически симптоми са много реални и понякога могат да бъдат доста значими. Често срещани са: пеперуди в стомаха, учестен пулс, потни длани или недостиг на въздух. Почти всеки от нас понякога е изпитвал този тип психосоматични симптоми, често в отговор на стрес или тревожност, но какво се случва, когато тези симптоми се превърнат в ежедневие и започнат да пречат на живота ни или ако се фиксираме върху тях? В този случай най-важното е как да разграничим психосоматичните симптоми от сериозните медицински проблеми. За това нека разгледаме феномена на психосоматичните симптоми и заболявания и какво трябва да знаете, ако ги изпитвате.

Какво е разстройство със соматични симптоми?

Психосоматичните разстройства и психосоматичните симптоми обикновено се причиняват от средни до високи нива на стрес, тревожност или депресивност.

Каква е ролята на стреса в соматизацията?

Когато изпитвате емоционален стрес, тялото ви освобождава хормони като адреналин и кортизол. Те не са непременно лоши – те са хормони на „борба или бягство“, секретирани от телата ни, когато се чувстваме стресирани и тревожни, и ни помагат да действаме бързо и да се предпазим от опасност. Но когато се отделят прекомерни количества хормони на стреса, те могат да причинят неприятни симптоми като проблеми с храносмилането, сърдечни проблеми (включително повишено кръвно налягане, задух и болка в гърдите), както и множество други психосоматични симптоми. Хормоните на стреса също могат да причинят колебания в нивата на серотонин, както и отслабване на имунната ви система, като и двете могат да изострят или влошат физическите заболявания.

Има определени рискови фактори, при които сте склонни към по-чести психосоматични симптоми или по-вероятно да изпитате психосоматични епизоди и това са повишена тревожност, ако сте преживели скорошно травматично събитие или имате история на детска травма.

Важно е да разберете два основни принципа относно психосоматичните симптоми и заболявания: че психосоматичните симптоми могат да варират значително от човек до човек и вашите симптоми могат да се променят драматично от ден на ден и година на година. Можете да сте сигурни, че даден симптом е психосоматичен по природа, само след като вашият лекар е изключил други сериозни причини. Някои психосоматични симптоми се припокриват със сериозни здравословни проблеми, поради което е важно първо да ги изключите. Някои от най-честите психосоматични симптоми включват: запек, диария, подут стомах, учестен пулс, недостиг на въздух, болки в гърдите, повишено кръвно налягане, потни длани, напрежение във врата и раменете.

Сами по себе си психосоматичните симптоми не са вредни. Въпреки това, ако изпитвате хроничен стрес и симптомите ви продължават, може да изпитате спад в качеството си на живот, може да откриете, че други здравословни проблеми са се влошили, и симптомите ви могат да доведат до повишено чувство на тревожност или депресия. Ето защо е важно да приемате сериозно психосоматичните симптоми и да търсите лечение за тях, точно както бихте направили за всяко медицинско състояние.

Как да се справим със стреса, който причинява психосоматични заболявания?

Освен разговор с клиничен психолог, който може да ви помогне да идентифицирате мисловните модели, взаимоотношенията, житейските обстоятелства или други динамики, които може да ви причиняват стрес, има някои прости промени в начина на живот, които можете да приложите сами, за да намалите стреса и също така да потушите симптомите.

Основната идея тук е да успокоите ума си, да изразите чувствата си, така че да не останат „затворени“, и да се научите как да разпознавате първите признаци на стрес, за да не излизате извън контрол.

Как можете да си помогнете сами?

  • Физическа активност: Дори една бърза ежедневна разходка може да ви помогне да се справите със стреса и да ви даде възможност да усетите разлика в състоянието си.
  • Водене на дневник: Чудесен начин да изследвате чувствата си безопасно, да споделяте със себе си. Това е чудесна катарзисна техника, често писането на дневник дава реална информация за прогреса в справянето със състоянието.
  • Техники за медитация и дишане: Тези инструменти могат да ви помогнат да се научите да успокоявате ума си, когато започнете да изпитвате стрес.
  • Близки контакти: Разговорите с близки могат да ви дадат повод да изразите чувствата.
  • Достатъчно сън: Когато сте лишени от сън, е по-вероятно да реагирате на стресови ситуации по-интензивно и сте по-малко способни да се справите с несгодите. Сънят е жизненоважен за психичното здраве.
  • Намалете захарта и кофеина: Намаляването на тези вещества може да помогне за намаляване на тревожността, както и на психосоматичните симптоми.
  • Грижа за себе си: Добавянето на грижа за себе си към вашата рутина може да помогне. Дори няколко минути на ден, в които можете да се съсредоточите върху собствените си нужди и удоволствия – независимо дали това е топла вана, хоби или гледане на любимото ви телевизионно шоу – могат да направят чудеса и да намалят нивата ви на стрес.

Преживяването на психосоматични симптоми може да ви накара да се почувствате безсилни, особено ако те станат хронични или нарушат живота ви. Обикновено вашите симптоми затрудняват функционирането – например, ако изпитвате хронична болка или хронични храносмилателни проблеми, може да се почувствате дори отчаяни или разстроени, ако лекарите изглеждат пренебрежителни към вашите симптоми, защото те не са показателни за физическо диагностицирано медицинско състояние.

Важно е да знаете, че въпреки че вашите симптоми са психосоматични по природа, те трябва да се приемат сериозно и се налага да потърсите психологична помощ, за да се справите с тях, за да живеете комфортно и да бъдете физически и психически здрави. Вашите симптоми са реални и лечението ще ви помогне да управлявате стреса си, да намалите симптомите си и да живеете здравословен и балансиран живот.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари