БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Доц. д-р Лилия Зисова, дм: Всичко, което трябва да знаете за милиумите

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (Още няма оценка)
Loading...

Доц. д-р Лилия Зисова, дм е член на академичния колектив на Катедрата по Дерматология и Венерология към Медицински Университет Пловдив. Членува в Европейската академия по дерматология и венерология (EADV) и в Българско Дерматологично Дружество (БДД). Работи с пациенти в Медицински Център “Дермавижън”  (гр. Пловдив, бул. „Шести Сепмември“ 54) след предварително записване на тел. 0879442772. 


Какво точно представляват милиумите и как се образуват?

Милиумите са малки, твърди, бели на цвят кисти, които се образуват под кожата. Те не са болезнени, не сърбят и не се възпаляват. Размерът им варира от 0,5мм до 2мм и често се образуват в групи. Тези подутини се състоят от кератин и мъртви кожни клетки, които са се натрупали и са се затворили в малки капсули. Милиумите се появяват най-често по лицето, особено около очите и бузите, но могат да се появят и на други части на тялото. Срещат се при всички възрастови групи – от новородени бебета и юноши до възрастни.

Кои са най-честите причини за появата на милиуми?

Милиумите се появяват поради запушване на мастните жлези под порите на кожата. Могат да се появят по различни причини, включително:

  • Използване  на неподходяща козметика – тежки или комедогенни продукти. Ако имате предразположена към милиуми кожа, избягвайте употребата на минерални масла, ланолин и вазелин.
  • Продължително излагане на слънце без подходяща фотозащита, което уврежда кожата и затруднява нормалното й обновяване.
  • Липса на редовна ексфолиация на кожата и/или неправилното й почистване.
  • Травма на кожата, като например след лазерни процедури или химически пилинги, което затруднява нейното обновяване.
  • Някои кожни състояния като булозна епидермолиза и порфирия.

Има генетична предразположеност към милиуми, което означава, че ако вашите родители или близки роднини имат милиуми, вие също може да бъдете по-склонни към тях. Наблюдава се, че хората с розацея са по-склонни към образуване на милиуми.

Какви са най-добрите методи за премахване на милиуми и колко безопасни са те?

Милиумите при новородени почти винаги преминават самостоятелно, без лечение. Но при възрастните за премахване на милиумите се изисква намесата на инструмент, който да отвори повърхността на кожата и да изскочи твърдата бяла сърцевина.Най-добрите методи за премахване на милиуми включват:

  • Лазерна терапия – минимално инвазивен метод, при който разрушителните светлинни лъчи много прецизно се насочват към милиумите, без да се засягат околните тъкани. Възстановителният период след процедурата е значително по-кратък в сравнение с механичните методи за премахване на милиуми.
  • Електрокоагулация – използва се електрически ток с висока честота за изгаряне на милиумите.  На тяхно място се образува коричка, която до няколко дни пада, а кожата изглежда нова и изчистена. Методът също е много прецизен и минимално инвазивен.
  • Дерофиране – механично премахване с помощта на стерилизирана игла или ланцет. Прави се малък разрез или пробив в кожата над милиума, след което се извлича съдържанието му. Извършва се внимателно, за да се минимизира травмата на кожата.

Тези методи са безопасни, когато се извършват от квалифицирани специалисти. Не се препоръчва премахване на милиуми в домашни условия, тъй като неправилната техника може да доведе до инфекция, белези или допълнително дразнене на кожата. Не стискайте милиумите сами и не използвайте агресивни механични ексфолианти, които могат да увредят кожата. Най-добре е да се консултирате с дерматолог за безопасно и ефективно премахване. Лечението може да изисква редовни посещения при специалист за поддържане на кожата здрава.

Какво бихте препоръчали като ежедневна грижа за кожата за хора, склонни към милиуми?

Препоръчвам ежедневна грижа, включваща:

  • Нежно почистване на кожата с некомедогенен продукт.
  • Редовна ексфолиация през есенно-зимния период с химически ексфолианти като салицилова, гликолова киселина, ретиноиди, ниацинамид. А през пролетно-летния сезон използването на нежни механични ексфолианти.
  • Използване на леки, хидратиращи кремове и слънцезащитни продукти.

Могат ли милиумите да бъдат свързани с по-сериозни здравословни проблеми или състояния?

Обикновено милиумите са безвредни и не са свързани с по-сериозни здравословни проблеми. В редки случаи могат да бъдат свързани с кожни заболявания като булозна епидермолиза.

Каква е ролята на диетата и хидратацията на кожата в управлението на милиуми?

Здравословната диета и добра хидратация на кожата играят важна роля в поддържането на кожата здрава и предотвратяването появата на милиуми. Консумирайте храни богати на антиоксиданти и витамини, и пийте достатъчно вода.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари