БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Д-р Жанет Думанова: Плоскостъпие – ролята на физиотерапията в лечението

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (Още няма оценка)
Loading...

МЦ “Етика”

Д-р Жанет Думанова е завършила Медицински Университет Пловдив. Има дългогодишна практика като специалист по физикална и рехабилитационна медицина. Притежава Eвропейски Сертификат по удърно-вълнова терапия и лазер терапия. Ръководи медицински център, профилиран в областта на физикалното лечение и рехабилитацията.


Плоските стъпала се причиняват от много различни фактори. Наличието на плоски стъпала може да бъде изключително болезнено, което да ви затруднява да практикувате спорта, който обичате, или дори да се движите свободно в ежедневието си. За щастие, физиотерапията може да се справи с това предизвикателство. Как? Прочетете по-долу в статията.

Какво представляват плоските стъпала и каква е причината за появата им?

Плоскостъпие се нарича състоянието, когато цялото стъпало е в контакт с пода в изправено положение. Това означава, че вътрешният (медиален) свод на стъпалото не е повдигнат. Сплесканите сводове могат да доведат до болки в коленете и тазобедрените стави и затруднения в равновесието.

Това е сравнително често срещано състояние, което може да засегне до 30% от населението. Обикновено и двата крака са засегнати, но е възможно да имате паднал свод само на единия крак. Децата на възраст под 3 години, например, обикновено нямат видима медиална дъга, тъй като хрущялната тъкан все още преобладава над костната, а слой от подкожна мастна тъкан на ходилата изпълнява амортизационната функция. Тази мастна подложка се абсорбира постепенно, когато детето започне да се изправя и ходи.

Плоските стъпала могат да бъдат резултат от генетиката или да се появят с възрастта, но това не са единствените виновници. Плоски стъпала могат да се развият и в случаите на:

  • Носенето на обувки, които нямат подходяща опора на свода
  • Носенето на високи токчета, които причиняват прекомерно натоварване на краката
  • Разкъсани сухожилия
  • Вродени аномалии
  • Диабет
  • Бременност
  • Наднормено тегло

При образуването на плоски стъпала балансът на тялото ви ще бъде засегнат и болка ще започне да се проявява и в други области, включително мускули, стави и сухожилия.

Каква е ролята на физиотерапията в лечението на плоски стъпала?

Физиотерапията ще помогне за възвръщане на движението/подвижността на стъпалото, укрепване на околните мускули, възвръщане на контрола върху стъпалото и глезена, осигуряване на облекчаване на болката.

Физиотерапевтът може да лекува и прилага прости промени в начина на живот като упражнения за удължаване и укрепване на мускулите, обувки и стелки, които ще повдигнат свода и ще изградят позата, за да ангажират и укрепят сърцевината.

Физиотерапевтичните процедури, които се прилагат при подобен проблем, включват:

  • Криотерапия: Криотерапия или лед се използва след тренировка и след всяка дейност, която причинява дискомфорт. Терапията с лед осигурява първоначално облекчаване на болката.
  • Терапевтичен ултразвук: Ултразвуковата терапия се използва за подпомагане на лечението на меки тъкани като мускули, сухожилия и връзки и доказано помага за разрешаването на това болезнено състояние.
  • Транскутанна електрическа стимулация (TENS): TENS се използва също за облекчаване на болката. Помага за подобряване на кръвообращението, като по този начин подобрява лечебния процес и намалява подуването или дискомфорта. Транскутанната електрическа нервна стимулация представлява пропускане на електроимпулси през кожата посредством електроди. От една страна, електричните импулси блокират рецепторите за болка, тъй като те са по-бързи от сигналите за болка и по този начин не им позволяват да достигнат главния мозък. От друга страна, стимулират мозъка да произвежда ендорфини, които имат аналгетичен ефект.
  • Ударно-вълнова терапия: Тази терапия предоставя неинвазивна алтернатива за пациенти, диагностицирани със силна болка в петата от плоско стъпало. Ценна е за възстановяване на подвижността и облекчаване на болката. Ударно-вълнова терапия се прилага с помощта на апарат със специален накрайник, който позволява генерираните ударни вълни да достигнат до още по-голяма дълбочина.
  • Лазерна терапия: Установено е, че нискоинтензивната лазертерапия е ефективна, когато се комбинира с консервативни лечения като разтягане и ортези. High Intensity Laser, с който работим в медицински център “Етика”, комбинира биостимулация и фотомеханична стимулация, които водят до по-силно и дълготрайно облекчаване на болката при всеки пациент. Високата мощност, позволява прецизно таргетиране на желаната зона и проникване в дълбочина, за по-добър и дълготраен терапевтичен ефект. Това е възможно поради доставянето на по-голямо количество енергия в дълбочина, което стимулира на нервните окончания, блокира болковите усещания и води до незабавна аналгезия.
  • Масажна терапия: Масажна терапия, като търкаляне на топка под ходилото, може да помогне за подобряване на гъвкавостта на свода, като същевременно облекчава и болките.

Има различни разтягания, които можете да правите и у дома, за да облекчите болката от плоскостъпие, включително:

  • Повдигане на прасеца
  • Разтягане на петата
  • Повдигане на пръсти
  • Търкаляне на топка под ходилото

Кинезитерапия – основно рехабилитационно средство за справяне с плоскостъпието

Въпреки че хората с плоски стъпала не изпитват сериозни здравословни проблеми, те трябва да бъдат по-внимателни, когато са физически активни. Меките тъкани в краката на хората, страдащи от плоскостъпие, са слаби, като в следствие на това и мускулите също отслабват.

Благодарение на кинезитерапията и на упражненията, които се прилагат за плоски стъпала, се постига укрепване на тези тъкани и осигуряване на необходимата структурна опора на стъпалото.

Упражненията при плоскостъпие имат за цел да натоварят мускулите на прасеца, глезена и ходилата. Те се основават на разтягане на напрегнатите мускули и укрепване на тези, които поддържат свода на стъпалото. Укрепването на мускулите, които поддържат подбедрицата, стъпалото и глезена, също е от голямо значение при плоскостъпие. Поддържането на тези мускули силни може да облекчи болката в краката и да предотврати по-нататъшно нараняване.

По време на кинезитерапията се включват стречинг упражнения за плантарната фасция, аналитични упражнения за флексорите, които поддържат свода. Включват се и упражнения срещу съпротивление, както и динамични равновесни упражнения.

Ранно диагностициране на плоски стъпала при деца

Плоското стъпало е често срещано състояние в детска възраст, когато мускулатурата и структурата на костите на краката са все още в процес на развитие. Това състояние е известно още като дюстабан.

Плоското стъпало може да доведе до болка и дискомфорт в краката, глезените, колената, кръста и гърба, както и проблеми с походката и баланса, което може да повлияе на активността на детето.

Плоскостъпието при децата е два вида:

  • Гъвкаво плоско стъпало: ходилото е плоско при стъпване, но в отпуснато състояние ясно се вижда образуван свод.
  • Ригидно плоско стъпало: среща се в много по-малко случаи и се дължи на срастване на костите. Тогава ходилото е плоско и при стъпване, и в отпуснато състояние, арка не се образува.

Плоскостъпието може да е вродено или придобито. Вроденото плоскостъпие представлява около 5% от всички случаи и се дължи на някои вродени деформации на ходилото. Останалите 95% се придобиват по време на растежа на детето.

При повечето деца плоскостъпието не предизвиква симптоми. Обикновено родителите забелязват, че децата им лесно се изморяват, имат нестабилна походка, износват и деформират обувките им, петите им са леко изкривени навън и т.н.

При диагностициране от специалист трябва да се изследва мобилността на цялото стъпало, функцията на ахилесовото сухожилие, функцията на всичките мускули на долния крак, за да се разграничи гъвкавото от ригидното плоско стъпало. Също така се следи за наличие на изкривяване на петичките, евентуалното износване на обувките от малкия пациент и други важни показатели за точното определяне на плоскостъпието.

В медицински център „Етика“ физиотерапевтите работят комплексно с ортопед – специалист по стъпала, както и с диетолог, тъй като теглото е основен рисков фактор за болката в стъпалата и плоскостъпие. Ако сте забелязали подобен проблем потърсете професионално мнение възможно най-скоро. Важно е при децата от ранна възраст да се наблюдават в тази насока. Научете повече на тел. 089 30 30 310 или на physio.etica.clinic.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари