БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Д-р Христиана Бацелова, дм: Денга: симптоми, рискови фактори и съвременни методи за профилактика и лечение

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (1 вота, средно: 5,00 oт 5)
Loading...

Д-р Христиана Бацелова, дм  е специалист по Епидемиология на инфекциозните болести. Член е на Международната асоциация на епидемиолозите, преподава в катедра „Епидемиология и медицина на бедствените ситуации“ към Медицинския университет в гр. Пловдив и е началник на Хигиенно-епидемиологичен отдел към УМБАЛ “Свети Георги”.


Какво представлява денга и какви са основните ѝ симптоми?

Денга е вирусна инфекция, предавана на хората чрез ухапване от заразени комари от вид Aedes (Ae. aegypti или Ae. albopictus). Тези комари също разпространяват вирусите Зика, Чикунгуня и други. Всяка година до 400 милиона души се заразяват с вирус на денга. Приблизително 100 милиона души се разболяват от инфекцията, а 40 000 умират от тежка форма на денга. В Европа заболяването се внася предимно от ендемичните райони. От 2010г. насам обаче са описани нарастващ брой автохтонни (местни) случаи и ограничени огнища. През 2023г. са докладвани общо 105 автохтонни случая: 66 в Италия, 36 във Франция и 3 в Испания. Заболяването се причинява от вирус на денга 1, 2, 3 и 4. Човек може да се зарази с денга няколко пъти в живота си. Около един на всеки четирима души, заразени с вируса, ще се разболее. Симптомите могат да бъдат леки, но може да се стигне и до смърт. Денга може да бъде животозастрашаваща в рамките на няколко часа и често изисква лечение в болница. Гадене, повръщане, обрив, болки в очите (обикновено зад очите), болки в мускулите, ставите или костите. Обикновено продължават 2-7 дни. Повечето хора ще се възстановят след около седмица.

Кои са основните рискови фактори за заразяване с треска денга?

Вирусите на денга се разпространяват сред хората чрез ухапвания от заразени комари от вида Aedes (Ae. aegypti или Ae. albopictus). Те снасят яйца близо до застояла вода в контейнери, кофи, купи, съдове за животни, саксии и вази. Тези комари предпочитат да кръвосмучат от хора и живеят както на закрито, така и на открито в близост до хора. Комарите, които разпространяват денга, хапят през деня и нощта. Заразяват се, когато кръвосмучат от човек, заразен с вируса. След това заразените комари могат да разпространят вируса на други хора чрез ухапвания. Бременна жена, която вече е заразена с денга, може да предаде вируса на плода си по време на бременността или около момента на раждането. Към днешна дата има един документиран доклад за разпространение на денга чрез кърмата. Поради ползите от кърменето майките се насърчават да кърмят дори в райони с риск от денга.

Има ли групи от населението, които са по-податливи?

Всички са възприемчиви. Хората, които са боледували от денга в миналото, е по-вероятно да развият тежка форма на заболяването, както и бебетата и бременните жени.

Как се диагностицира денга? Използват ли се специфични тестове?

Важно е да се разпита пациентът за скорошни посещения в райони с разпространение на денга. Има различни възможности за доказване на инфекцията: молекулярни тестове, доказване на наличие на денга вирус антиген, серологични тестове, Nucleic Acid Amplification Test (NAAT).

Какви са възможностите за лечение на денга? Как те се различават в зависимост от тежестта на заболяването?

Не съществуват специфични антивирусни средства за лечение на денга. Специалистите по инфекциозни болести преценяват как да лекуват симптоматично. Препоръчват се поддържащи грижи: Пациентите трябва да бъдат съветвани да приемат много течности и да избягват ацетилсалицилова киселина; лекарства, съдържащи ацетилсалицилова киселина и други нестероидни противовъзпалителни лекарства (като ибупрофен) поради техните антикоагулантни свойства. Пациенти с повишена телесна температура трябва да избягват ухапвания от комари, за да намалят риска от по-нататъшно предаване.

Има ли често срещани погрешни схващания за денга, с които се сблъсквате сред пациентите?

Не смятам, че има погрешни схващания сред пациентите с това заболяване. В България те са малко и се заразяват при пребиваване в райони на разпространение на болестта.

Какви превантивни мерки могат да предприемат хората, за да намалят риска от заразяване с денга?

Комарите, които разпространяват денга, се срещат в повечето тропически и субтропични региони на света, включително много части на България. Ae. aegypti и Ae. albopictus хапят през деня и нощта. Сигурен начин да се предпазите от денга е да се предпазите от ухапвания на комари и ваксинация. Приложение на репелент чрез опръскване и намазване е сигурен начин за защита. Препоръчвам консултация с фармацевт за избор на най-подходящия през летните месеци в страната и при пътуване в чужбина в райони с риск.

За специфична имунопрофилактика има одобрена от European Medicines Agency четиривалентна ваксина срещу денга (жива атенюирана) на Takeda, която помага за предпазване от болестта. Ваксината може да се прилага при възрастни, юноши и деца от 4-годишна възраст. Съдържа атенюирани (отслабени) версии на серотипове 1, 2, 3 и 4 на вируса на денга. Надяваме се скоро да има внос в България и да е налична в аптеките.

Можете ли да обсъдите текущи изследвания или разработки в областта на лечението или профилактиката на денга, които могат да представляват интерес за широката общественост?

За профилактика на денга е много важен контролът над комарите. Осъществяване на контрол извън дома: Веднъж седмично изпразвайте и изтърквайте, обръщайте, покривайте или изхвърляйте всякакви предмети, които задържат вода, като гуми, кофи, саксии, играчки, басейни, съдове за птици, чинийки за саксии или контейнери за боклук. Комарите снасят яйца близо до водата. Покрийте плътно контейнерите за съхранение на вода (кофи, цистерни, варели за дъжд), така че комарите да не могат да влязат вътре и да снасят яйца. Напълнете дупките на дърветата, за да предотвратите тяхното напълване с вода. Ако имате септична яма, поправете пукнатини или пролуки. Покрийте отворени вентилационни или водопроводни тръби. Използвайте телена мрежа с дупки по-малки от възрастен комар. Обърнете се към специализирана фирма по дезинфекция, дезинсекция и дератизация за ларвицидна обработка, ако имате изкуствени или естествени водни басейни във вашия имот.

Дръжте комарите навън: За да държите комарите извън дома си, можете да поставите мрежи на прозорци и врати. Дръжте затворени гаражни врати.

Ae. aegypti комарите могат да бъдат генетично модифицирани и използвани за контрол на други Ae. aegypti комари в общности. В САЩ Агенцията за опазване на околната среда (EPA) разреши използването на OX5034 GM Ae. aegypti комари за пускане в окръзи във Флорида и Тексас. Това разрешение от EPA позволява на местните програми за контрол на комарите да оценят колко ефективни са генно-модифицираните комари за намаляване на популацията Ae. aegypti в районите, където са били пуснати. ГМ комарите се произвеждат в лаборатории, за да са носители на два вида гени: самоограничаващ се ген, който не позволява на потомството на женските комари да оцелее до зряла възраст. Флуоресцентен маркерен ген, който свети под специална червена светлина. Това позволява на изследователите да идентифицират ГМ комари в дивата природа.

ГМ комарите, произведени в лаборатория, снасят яйца. Тези яйцеклетки носят самоограничаващите се и флуоресцентни маркерни гени. ГМ яйца от комари, които носят самоограничаващия се ген, се освобождават в даден район. След като се излюпят и се развият до възрастен стадий, те са на разположение за чифтосване с диви женски. Гените се предават на потомството. Женските потомци умират, преди да станат възрастни. Очакваният резултат е, че броят на Ae. aegypti комарите в района намалява.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Галина Борисова
Галина Борисова
1 month ago

Здравейте .Бях болна от Денга през 2023 ,юли месец. Живея в Мексико. Свидетел съм на няколко случая ,които се различаваха сами по себе си според клиничната картина . При мен протече като грип. Температурата ми се повиши до 38,5 и след 3 дена спадна сама..След 2 дена затишие отново се повиши.Кожата ми стана червена но без обрив .Бояха ме очите ,зад очите,стомаха ..само това ..Приемат само вит Ц .Никакви лекарства ..дори тук не лекуват с медикаменти..евентуално парацетамол…След Денгата възстановяването е продължително..минимум 2 седмици..това е периода ,който е по-тежък …Свидетел съм и на Денга с обрив и краката станаха до коленете лилави ..и 40 градуса температура в продължение на 7 дена .Надявам се да не се стигне до такива тежки инциденти в България .Приемането на вит.Ц е от голямо значение .Поздрави !