Количка

0
 
Код:  72844 
тегло  0.050 кг
Опаковка: x10
Лекарствена форма: сашета
Активни съставки: парацетамол, фенилефринов хидрохлорид
Възрастова група: 12+

Тантум Флу при настинка и грип с вкус на лимон и мед х10 сашета

Цена: 10.75лв.

Брой:

+ -
Добави в
Всичко от: Angelini
(14 глас/а)

Tantum Flu lemon-honey taste 600 mg /10 mg powder for oral solution in sachet / Тантум Флу с вкус на лимон и мед 600 mg /10 mg прах за перорален разтвор в саше е лекарствен продукт без лекарско предписание на фармацевтичната компания Angelini. Съдържа парацетамол и фенилефринов хидрохлорид и се използва за облекчаване на симптомите на настинка и грип.


Тантум Флу съдържа комбинация от съставки, които ефективно облекчават симптомите на настинка и грип, включително болки в ставите, зачервено гърло, главоболие, запушен нос и понижават високата температура. Парацетамолът действа ефективно срещу различни болки, включително главоболие и понижава температурата. Фенилефринов хидрохлорид е назален деконгестант, който намалява набъбването в носната кухина, облекчава запушването на носа и намалява налягането, което може да причини главоболие.


Не приемайте Тантум Флу:

ако сте алергични към парацетамол, фенилефринов хидрохлорид или някоя от другите съставки на това лекарство;
ако имате тежко сърдечно заболяване;
ако имате високо кръвно налягане (хипертония) или свръхактивна щитовидна жлеза;
ако приемате или сте приемали през последните 14 дни лекарство, наречено инхибитор на моноаминооксидазата (MAOI), което обикновено се използва за лечение на депресия;
ако приемате други лекарства за отпушване на носа или очите (симпатикомиметици).


Предупреждения и предпазни мерки

Не приемайте това лекарство с други продукти, съдържащи парацетамол, тъй като употребата на повече от 6-8 грама парацетамол на ден може да увреди черния Ви дроб. Увреждания на черния дроб могат да настъпят също така при по-ниски дози или при краткосрочна употреба, дори ако нямате чернодробни проблеми, но Вие приемате алкохол или друго лекарство, което може да бъде токсично за черния дроб. Дългосрочната злоупотреба с алкохол значително увеличава риска от чернодробна токсичност от парацетамол. Най-голям риск има при хронични алкохолици с краткосрочно въздържание (12 часа). Не трябва да пиете алкохол докато приемате това лекарство.


Говорете с Вашия лекар или фармацевт, преди да започнете да приемате Тантум Флу:

Ако страдате от синдром на Рейно (лошо кръвообращение, от което пръстите на ръцете и краката побеляват и изтръпват) или от захарен диабет;
Ако имате проблем с черния дроб или бъбреците;
Ако имате нецирозно чернодробно заболяване (заболяване, което не е свързано със структурни изменения на черния дроб);
Ако имате закритоъгълна глаукома или увеличена простата.


Други лекарства и Тантум Флу
Информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако приемате или наскоро сте приемали други лекарства, включително и такива, отпускани без рецепта.

Особено важно е да уведомите Вашия лекар или фармацевт, ако приемате някое от следните лекарства:

лекарства, които могат да ускорят (напр. метоклопрамид, домперидон, които се употребяват за лечение на гадене и повръщане) или да намалят / забавят (напр. холестирамин за регулиране на холестерола в кръвта) абсорбцията на парацетамола;
лекарства за разреждане на кръвта или предотвратяване на съсирването (напр. варфарин и други кумарини), тъй като високите дози парацетамол може да увеличат риска от кървене;
лекарства, които съдържат трициклични антидепресанти (специфичен клас лекарства за лечение на депресия), други намаляващи възпалението на носната лигавица или барбитурати (използвани за лечение на нарушения в съня или епилепсия);
лекарства, които съдържат моноаминооксидаза;
лекарства, които съдържат бета-блокери (за лечение на високо кръвно налягане) или съдоразширяващи лекарства (използвани за лечение на високо кръвно налягане, болки в краката, причинени от съдови проблеми или синдром на Рейно);
лекарства, предписвани за сърдечна недостатъчност (дигоксин и кардио-гликозиди).


Бременност и кърмене
Употребата на Тантум Флу не се препоръчва по време на бременност и кърмене. Ако сте бременна или кърмите, смятате, че може да сте бременна или планирате бременност, посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт, преди употребата на това лекарство.


Шофиране и работа с машини
Не е доказано, че Тантум Флу влияе на способността Ви за шофиране и работа с машини.


Тантум Флу съдържа захароза и натрий:

Захароза: всяко саше от това лекарство съдържа 1,8 g захароза. Ако Вашият лекар Ви е казал, че имате непоносимост към някои захари, консултирайте се с него, преди да приемете това лекарство. Това следва да се има предвид при пациенти с диабет, при прием на повече от 2 сашета дневно (повече от 5 g захароза).
Натрий: всяко саше от това лекарство съдържа 135,8 mg натрий. Това следва да се има предвид, ако страдате от намалена бъбречна функция или спазвате бедна на натрий диета.


Възможни нежелани реакции

Както всички лекарства, това лекарство може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всички ги получават.

Много редки: могат да засегнат от 1 до 10 000 души:

Кожни реакции.
Неизвестна честота: от наличните данни не може да бъде направена оценка:

Алергична реакция или реакция на свръхчувствителност (като кожен обрив);
Нарушения на кръвоносната система, като напр. тромбоцитопения (намаляване на броя на тромбоцитите, което може да означава, че по-лесно кървите или получавате синини), панцитопения (намаляване на броя на червените и бели кръвни телца), агранулоцитоза, левкопения или неутропения (намаляване на броя на белите кръвни телца, което Ви прави по-податливи на инфекции);
Високо кръвно налягане;
Главоболие;
Повръщане;
Сърцебиене (неравномерно или учестено сърцебиене);
Остър панкреатит (възпаление на панкреаса, характеризиращо се с поява на внезапна коремна болка);
Затруднено уриниране (само при мъжете).


Специални указания:

Лекарствен продукт без лекарско предписание. Преди употреба прочетете листовката. Съхранявайте на място, недостъпно за деца. Да се съхранява при температура под 25°С. Използвайте преди изтичане на срока на годност.

Активни вещества: парацетамол 600 mg, фенилефринов хидрохлорид 10 mg (еквивалентен на 8,2 mg фенилефрин).
Помощни вещества: захароза, лимонена киселина безводна, натриев цитрат, царевично нишесте, натриев цикламат, захарин натрий, силициев диоксид колоиден безводен, аскорбинова киселина, аромат на мед, аромат на лимон, карамел (Е 150). 

Винаги вземайте това лекарство точно както е описано в тази листовка или както Ви е посъветвал Вашия лекар или фармацевт. Ако не сте сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар или фармацевт.


Дозировка
Възрастни и дена на и над 12 години: 1 саше на всеки 4-6 часа, максимум до 4 сашета за период от 24 часа.


Употреба при деца
Да не се дава на деца под 12 години.


Инструкции за употреба
Разтворете 1 саше в чаша вода (около 150 ml), топла или студена и подсладете по желание.
Ако симптомите на настинка или грип не отшумяват повече от три дни или се влошават, консултирайте се с Вашия лекар или фармацевт. Не ползвайте повече от 5 дни.


Ако сте приели повече от необходимата доза
Ако Вие или някой друг сте взели твърде много Тантум Флу или, ако се съмнявате, че дете е погълнало част от съдържанието на сашето, незабавно посетете най-близката болница или лекар. Поради риска от забавено сериозно увреждане на черния дроб трябва да отидете в болница или при Вашия лекар, дори да се чувствате добре. Вземете със себе тази листовка, останалите сашета и опаковката в болницата или при лекаря.

Информирай се за горещи

промоции до -36%