Количка

0
 
Код:  62615 
тегло  0.300 кг
Производител: Madaus GmbH
Страна на произход: Германия
Опаковка: 280 g
Лекарствена форма: гранули
Активни съставки: калиево-натриев хидроген цитрат

Уралит-У 2,4 g / 2,5 g при камъни в бъбреците - гранули 280 g - MEDA

Цена: 44.00лв.

Брой:

+ -
Добави в
Всичко от: MEDA
(21 глас/а)

Uralit-U / Уралит-У е лакарствен продукт без лекарско предписание на немската фармацевтична компания Madaus GmbH. Съдържа алкален цитрат за лечение на камъни в бъбреците.


Използва се за разбиване на уратни камъни; за метафилаксия (предпазване от рецидиви) на калциеви камъни и уратни камъни, както и смесени форми камъни от калциев оксалат / уратна киселина или калциев оксалат / калциев фосфат.


Не трябва да употребявате Уралит-У ако страдате от остра или хронична бъбречна недостатъчност, след бедна на натрий диета, ако страдате от метаболитна алкалоза или хронични инфекции на пикочните пътища с бактерии, разцепващи уреята. Не употребявайте Уралит-У ако сте свръхчувствителни към някоя от съставките му.


Преди започване на лечението трябва да се изключат всички обстоятелства и неблагоприятни условия, които могат да спомагат за образуване на бъбречни камъни. Това се отнася и за случаите, в които се прилага специфична терапия (аденом на паратиреоидните жлези, малигнома с образуване на камъни от пикочна киселина и т.н.).


Преди приемане на първата доза трябва да се определят серумните електролити и да се проследи бъбречната функция. Освен това трябва да се провери киселинно-основния статус ако има съмнения за бъбречна тубуларна ацидоза.


Деца:
Лечението на деца под 12 години не се препоръчва, защото няма достатъчно клиничен опит с тази възрастова група.


Ако вземате други лекарства:
Всяко увеличаване на извънклетъчната концентрация на калий може да отслаби действието на сърдечните гликозиди, докато намаляването му ще засили тяхното аритмогенно действие. Антагонистите на алдостерона, калий-щадящите диуретици, АСЕ-инхибиторите, нестероидните противовъзпалителни лекарства и периферните аналгетици намаляват излъчването на калий чрез бъбреците. Помнете, че 10 g Уралит-У (средната дневна доза) съдържат 1.72 g или 40 mmol калий.


Ако ви е препоръчана бедна на натрий диета, моля помнете, че 10 g Уралит-У (средната дневна доза) съдържат 1.0 g или 40 ммол натрий (което се равнява на 2.6 g сол).


Лекарства, съдържащи цитрат, които се дават едновременно с такива, съдържащи алуминий, могат да предизвикат засилване на абсорбцията на алуминия. Ако такива лекарства трябва да се вземат, между приемането им трябва да има интервал най-малко 2 часа.


Моля, информирайте вашия лекар или фармацевт ако приемате или наскоро сте приемали други лекарства, дори и такива без лекарско предписание.


Бременност и кърмене:
Няма достатъчно данни за употребата на Уралит-У от бременни или кърмещи жени. Експериментални изследвания при животни не са показали никакво мутагенно или увреждащо плода действие. Ако сте бременна или кърмачка, консултирайте се с вашия лекар преди да приемате това лекарство.


Шофиране и работа с машини:
Няма ограничения.


Важна информация за някои от съставките на Уралит-У:
Този лекарствен продукт съдържа оцветител портокалово жълто S (Е110), който може да предизвика алергични реакции, включително и астма, при предразположени лица. Алергии се срещат по-често при хора, реагиращи на ацетилсалицилова киселина (аспирин).


Специални указания:

Лекарствен продукт без лекарско предписание. Преди употреба прочетете листовката. Съхранявайте на място, недостъпно за деца. Да се съхранява при температура под 25°С. Използвайте преди изтичане на срока на годност.

Калиево-натриев хидроген цитрат (6:6:3:5) 2.4 g/2.5 g

За разтваряне и предпазване от повторна поява на уратни камъни:
Вземайте 4 мерителни лъжици (= 10 g гранули) дневно, разделени на 3 приема, след хранене: Пийте 1 мерителна лъжица всяка сутрин, 1 на обед и 2 всяка вечер след ядене. pH на прясната урина трябва да бъде в границата между 6.2 - 6.8.
Ако нивото на pH е по-ниско, дневната доза трябва да се увеличи с половин мерителна лъжичка вечер. Ако pH е над препоръчваната граница, дневната доза трябва да се намали с половин мерителна лъжица вечер. Трябва да бъде намерена точната доза, при която pH на прясната урина преди приемане на дозата Уралит-У да бъде в допустимите граници.
За метафилаксия на уратните камъни се препоръчва редовно следене на pH на урината.


За предпазване от рецидив на калциеви камъни:
Дневната доза трябва да бъде 2-3 мерителни лъжици (= 5 - 7.5 g гранули), която да се взема еднократно вечер. Ако pH е много ниско трябва да се вземат 3 - 4.5 мерителни лъжици (= 7.5 - 11.25 g гранули), разделени на 2-3 дози през деня, след ядене. Трябва да се стремите към pH на урината 7.0. pH не трябва да пада под 6.2 и да се вдига над 7.4.
Нивата на цитрат и/или pH на урината трябва редовно да се проверяват и според това да се уточни индивидуалната дозировка.


Начин на приложение:
Гранулите трябва да се разтварят в чаша вода и след това да се изпиват.


Измерване pH на урината:
Непосредствено преди приемане на всяка доза вземете лентичка от индикаторната хартия, която се намира в опаковката, хванете я с щипката (също приложена) и я намокрете с прясна урина. След това сравнете цвета на намокрената лентичка с цветната диаграма и прочетете какво pH е напечатано под съответния цвят. Така прочетеното pH и броя на мерителните лъжици от гранулите, които сте изпили, се записват в контролния календар. Трябва да носите контролния календар със себе си винаги, когато посещавате лекаря.


Продължителност на употреба:
Вашият лекар ще определи продължителността на лечение. Ако оплакванията продължават, трябва да посетите лекаря си.
Ако имате усещането, че действието на Уралит-У е прекалено силно или прекалено слабо, говорете с Вашия лекар или фармацевт.


Ако сте взели по-голямо количество Уралит-У отколкото трябва:
При условие, че бъбречната функция е нормална, не трябва да се очакват нежелани ефекти върху метаболитните или физиологични параметри, дори когато са били приети дози, по-големи от препоръчваните.
Всяко предозиране може да бъде разпознато по всяко време чрез проверка на pH на урината и може да бъде коригирано чрез намаляване на дозировката. Ако е необходимо, консултирайте се с лекар.


Възможни нежелани лекарствени реакции:
Както всички други лекарства, Уралит-У може да има нежелани реакции.

Използват се следните термини за определяне честотата на тези реакции:

Много често: повече от 1 на 10 пациенти;
Често: 1 до 10 на 100 пациенти;
Не много често: 1 до 10 на 1,000 пациенти;
Рядко: 1 до 10 на 10,000 пациенти;
Много рядко: по-малко от 1 на 10,000 пациенти;
Неизвестна: не може да бъде преценена от наличните данни.
Възможни нежелани реакции:
Леки стомашни или коремни болки са чести. Рядко може да настъпят лека диария или гадене.

Други възможни нежелани реакции:
Портокалово жълто S (Е110) може да предизвика алергични реакции.


Ако забележите някакви нежелани реакции, които не са споменати в тази листовка, моля, информирайте вашия лекар или фармацевт.

Информирай се за горещи

промоции до -36%