БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Как да спрем косопада? ТОП 5 съвета

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (3 вота, средно: 4,00 oт 5)
Loading...

Косопадът се появява вследствие на различни фактори и причини и може да обхване само скалпа или цялото тяло. Всеки човек може да страда от косопад, но по-често засегнати са мъжете.
Важно е отличим фактът, че има разлика между косопад и оплешивяване. Обикновено оплешивяването се отнася до загуба на коса на скалпа. Причините могат да бъдат различни, но по-често се дължи на наследствения фактор и възрастта. Някой хора се опитват да я скрият, някой използват наличните медикаментозни решения да я предотвратят, а други просто се примиряват и дори обръсват цялата си глава.
Преди да пристъпите към каквито и да е мерки, за да се справите с косопада, се консултирайте с вашия лекар, за да установите причините за появата му.

Причини

  • Физически или емоционален шок. Възможно е появата на косопада да е свързан с шок, на който тялото реагира. Физическият шок обикновено протича с общо изтъняване на косъма, той губи блясъка и здравината си и при взети навременни мерки, косата се възстановява. При емоционалния шок косопада може да е значително по-голям, да се образуват петна без окосмяване и възстановяването може да продължи доста време.
  • Медицински състояния, заболяване. Някой заболявания и лечения могат да предизвикат загуба на коса по цялото тяло. Прилагането на химиотерапия при лечение на рак, може да доведе до пълна загуба на окосмение.
  • Хормонален дисбаланс. Някой проблеми с хормоните могат да доведат до падане на косата, но при настъпване на баланс, косопада спира и растежа на косата се възстановява.
  • Бременност, раждане, кърмене, менопауза. Процентът на жените, които страдат от косопад по време на бременност, раждане, кърмене и менопауза не е малък. Обикновено с правилно хранене, маски за коса и поддържане косопада спира.

Нормално е да ни падат по около 100 косъма на ден. Не се колебайте и потърсете лекар, ако забележите агресивна загуба на коса, тъй като причината може да е сериозно заболяване.

Естествен цикъл на косата

Естественият цикъл на косата означава нейната естествена подмяна и растеж. Това обикновено не означава значително оредяване на косата, тъй като при естествения цикъл косата пада и на нейно място расте. Тоест косменият фоликул не е унищожен и косата се възстановява. Разбира се при всеки човек този процес е с различна продължителност от време.

Кога пада повече от обичайното количество коса?

При всеки човек пада различно количество коса всеки ден. Това зависи от храната, ежедневието, начина на живот, организма и други фактори. Внезапният и неравномерен косопад обикновено алармира, че нещо необичайно се случва с организма или за болестно състояние, което може да изисква лечение.
Повече от обичайното падане на коса може да бъде и провокирано при смяна на сезоните, което също е естествен процес.

Косопад при жени

При жените по-често загубата на косопад е свързано с отслабване дебелината на косъма и косопада започва от предната част на главата. Когато е свързано със заболяване могат да се получат оголени петна на всяко място, но все пак жените запазват линията на косата на челото си. Както споменахме хормонален дисбаланс, бременност, менопауза при жените могат да предизвикат косопад. Бъдете бдителни и проследете процеса, който не бива да трае дълго и може да сигнализира за по-сериозен проблем.

Косопад при мъже

При мъжете една от най-честите причини за косопад е наследствеността. Вероятността ако ваш близък по права линия е страдал от косопад или оплешивяване да бъдете засегнат и вие е голяма. При мъжете характерно косопада започва като линията на главата започва да се отдръпва от челото и заприличва на буквата М. При някой мъже загубата на коса може да става на петна, както по главата, така и на веждите и брадата, и по тялото. Консултирайте се с лекар, ако нямате диагноза и причина за такъв вид косопад.

Как да помогнем на косата и скалпа

Това, което трябва да направите първо, ако забележите тревожно падане на косата, е да се обърнете към специалист. Причините може да се много, и за да се лекува един проблем трябва да се знае диагнозата. Все пак ние сами, ако няма сериозен медицински проблем, можем да си помогнем, като превантивни мерки.

  • Витамини. Косата и ноктите се нуждаят от комплекс витамини, за да бъдат красиви и здрави. Витамин В5, витамин С и желязо влияят върху растежа на вашата коса и нокти. Ако не успявате да си ги набавяте с храната, може да приемате добавки под формата на таблетки.
  • Маски. Пазарът е залят с всякакви еликсири за буйна коса и бърз растеж. Не се доверявайте на сляпо. Използвайте доказали качеството и ефекта си продукти. Може да правите и домашни маски в къщи. Зехтин, жълтък, чесън – това са натурални продукти, които укрепват скалпа и косъма.
  • Шампоани. Козметичната индустрия бълва шампоани за какво ли не. Купувайте шампоани за косопад на вече използвани от вас марки, тъй като е възможно неправилният избор на продукт да засили проблема.
  • Масаж. Всяка вечер масажирайте скалпа с пръсти или с любимата си четка за коса. Така ще стимулирате кръвообращението и ще захраните космените фоликули.
  • Диета. Правилното хранене, повече плодове и зеленчуци ще се отразят благотворно не само на вашата коса, но и на цялото ви общо състояние.

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари