БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Грижа за кожата на лицето след 25 години

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (3 вота, средно: 3,67 oт 5)
Loading...

Болшинството от клиентките на салоните за красота са жени на възраст 35+. Според козметиците , точно това е моментът, когато жените решават да се грижат за себе си, защото кожата и косата им започва да се различава от преди и да изглежда все по-зле. Поради огромното количество достъпни козметични средства за лечение или за поддържане на кожата, до 30-тата си годишнина повечето жени не се замислят за остаряването.

Защо да се грижим за кожата си преди 30 години?

Истината е, че кожата ни започва да старее точно след 25 –я рожден ден, въпреки че е далеч от определението „зряла”. Как да се погрижим за кожата си така, че в бъдеще да не прибягваме до услугите на пластичен хирург? Наследствеността е главен виновник за това една кожа да старее по-бавно, а друга – по-бързо. Някои 25-годишни момичета имат кожа като на 40-годишни жени и обратно. Втората причина за остаряване е състоянието на заобикалящата ни среда и екологията. Днес те са на толкова лошо ниво, че това неизменно се отразява на кожата ни. Третата причина за състоянието на кожата на лицето е свързана с това колко рано жената е започнала да се грижи за нея.

С други думи, ако на 25-27 години за първи път сте отишли на козметик, то за специалистите ще е доста трудно да се справят с измененията по кожата, отколкото, ако сте се срещнали с тях на 18- годишна възраст.

Ако сте на 25+, време е да започнете да използвате по-разли чна козметика. Независимо от състоянието на кожата, по това време в организма на жената започва процесът на стареене, скоростта на регенерацията на клетките намалява. Може и да не го усещаме, но на клетъчно ниво природата взима своето. Ако не искате в бъдеще да се сблъскате с предварително повехнало лице, заемете се с ежедневна грижа, като се съобразявате с типа кожа и възрастовите изменения, които се случват в нея.

Основна грижа

Сутрин

Качественото почистване е изключително важно за кожата. Дори и да не ползвате козметика, наплискването на лицето с обикновена вода вече не е достатъчно. Сутрин задължително трябва да се измием от всичко, което кожата е произвела през нощта и то с гел, пяна или друг подходящ миещ препарат.

Вечер

По същия начин, вечер трябва да почистим не само грима, но и това, което атмосферата е полепила по кожата ни. След почистването, използвайте тоник или мицеларна вода, а след това – овлажняващ крем. Третирането на кожата с овлажняващ крем трябва да започне най-късно на 25 години. Дори мазната кожа се нуждае от овлажняване. Вечер, овлажняващият крем може да се замени с възстановяващ нощен крем, но това не се препоръчва за всички млади жени. Нощните кремове се различават от дневните по това, че съдържат по-активни съставки и имат по-липидна основа. Липидните основи действат като защитна покривка и, ако това помага на сухата кожа, то мазната и смесената кожа могат да влошат състоянието си и дори да придобият неестествен цвят. Най-добре е нощният крем да се избира заедно със специалист.

Пилинги и скраб

Във възрастта 25+ започват да се виждат първите недостатъци на кожата – разширени капиляри, склонност към дехидратиране и др. За да се нормализира ситуацията, поне веднъж седмично се използва скраб и маска, според типа кожа. За мазната кожа е подходящ скраб с по-груби абразивни частици, а за нормалната и сухата кожа са подходящи пилингите. Пилингите и скрабовете отстраняват мъртвия слой клетки, защото регенерацията на клетките вече започва да се забавя и кожата вече не изглежда така гладка и сияйна. Препоръчват се ензимни пилинги, с плодови киселини, с гранули с масло от жожоба или полиетиленови топченца. Изберете пилинг, съответстващ на кожата ви и го включете към допълнителната грижа за кожата си.

Маски

Желателно е маските, които използвате да са насочени към предпазване от мимически бръчици, а лифтинг-маските са за 30-35 годишна възраст. Така например, много добре се отразяват овлажняващите маски, от които може да се възползва всяка жена. Младите жени с мазна и комбинирана кожа може да използват и качествена почистваща маска. За чувствителната кожа е желателно винаги да имаме под ръка успокояваща маска, а за сухата – подхранваща.

Околоочен крем

Друга особеност на грижата за кожата след 25 се състои в това, че е време да изберете първия anti-age крем за кожата около очите. Мимическите бръчици около очите вече са доста изразени и овлажняващият крем за лице няма да е достатъчен за тази чувствителна зона. И пак не трябва да се прекалява и да се избързва с лифтинг кремовете. Най-добрият избор е крем с антиоксиданти, като витамините А, С и Е и екстракт от подходящи растения, като алоевера, например. Кожата около очите е много тънка и остарява по-бързо отколкото цялото лице. Специалният крем за около очите ще помогне да забавим стареенето и да изгладим първите бръчици в живота си.

Защита от слънцето

На тази възраст пред нас стои задачата да се предпазим от фотостареене и при това не само през лятото, но и през зимата. Много от овлажняващите кремове са с SPF 10 и, ако за някои типове хора в градски условия, това е достатъчно, то за горещите дни кремът трябва да съдържа минимум SPF 30. Изберете специален слънцезащитен крем за лице. За тази зона не са подходящи защитни кремове за тяло.

Експертна помощ

Вече стана ясно, че е желателно първата среща с козметик да се състои колкото се може по-рано. Това не означава, че при появата на първите бръчици трябва да се инжектира ботокс или хиалуронова киселина. Независимо от състоянието на кожата, до 30-годишна възраст такива процедури са нежелателни и ненужни защото с времето, лицето ще изглежда по-старо, отколкото е. Неочакваната бръчица може да е резултат от прекалено суха кожа, от липса на подхранване, от стрес. Ако видите, че мимическите бръчки не се заглаждат дори и след хубав сън и почивка, може да преминете курс на повърхностен пилинг в салон за красота. Препоръчва се курс от 5-10 процедури веднъж годишно. Най-подходящият период е есента или зимата, за да не се предизвика пигментация на кожата.

Масаж

Другият чудесен вид на антристрес-терапия е масажът на лицето. Той помага да се подобри обмяната и регенеративните процеси в кожата и да се възстанови лимфотокът в мускулите на лицето. Научете се как да правите елементарен масаж на лицето си вечер, за да се отпуснат мимическите мускули, особено, ако цял ден сте пред компютъра. Професионален масаж на лицето можете да правите както и при пилинга – един курс годишно. Ако кожата ви лесно се обрива, поддържайте чистотата ѝ, а два пъти в годината направете професионално почистване в салон за красота. Ако професионалното почистване се прави по-често, кожата се провокира да изработва повече мазнина, която запушва порите.

И в заключение, грижата за кожата в професионален салон не е в състояние да замени ежедневните домашни процедури, дори и на 25 години. И обратно. Това винаги е двустранна работа – ваша и на козметика.

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари