БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

д-р Жанет Думанова: Физиотерапия и COVID-19

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (Още няма оценка)
Loading...

Д-р Жанет Думанова

МЦ “Етика”

Д-р Жанет Думанова е завършила Медицински Университет Пловдив. Има дългогодишна практика като специалист по физикална и рехабилитационна медицина. Притежава Eвропейски сертификат по удърно-вълнова терапия и лазер терапия. Ръководи медицински център, профилиран в областта на физикалното лечение и рехабилитацията.

____

Пандемията с COVID-19 постави много въпроси и проблеми пред всички медицински специалности, включително и пред физикалната и рехабилитационна медицина. Инфекцията с вируса на COVID-19 се оказа мултисистемно заболяване, което засяга не само дихателната система, но и нервната, имунната и сърдечно-съдовата. Голяма част от пациентите имат нови неврологични и сърдечно-съдови усложнения или обостряне на вече съществуващите заболявания. Пациентите, преживяли инфекция с COVID-19 с различна по тежест пневмония, се нуждаят изключително много от физиотерапия и рехабилитация. Тежката белодробна инфекция, тоталното обездвижване, допълнителните сърдечно-съдови усложнения и страничните ефекти от терапията са причина за задух, лесна уморяемост и слабост при тези пациенти. Физиотерапията предлага възстановително лечение за тези пациенти с приложение на естествени и преформирани методи.

Включването на физиотерапията към основното лечение може да се извърши във всеки един момент от възстановяването на пациента, но най-голяма ефективност има при пациентите след изписването им от болницата. Пациентите могат да имат оплаквания от страна на:

  • дихателната система като задух, секрети, кашлица и др.;
  • опорно-двигателния апарат като лесна уморяемост, болка в ставите, мускулна слабост, нарушена координация и походка, намален двигателен обем;
  • нервната система като липса на обоняние, парестезии, главоболие;
  • нарушени когнитивни функции като загуба на памет, обърканост, проблеми със съня;
  • сърдечно-съдовата система като аритмия, повишено кръвно налягане и др.

Целите на физиотерапевтичното лечение е да се подобри дихателната функция, да се противодейства на мускулно-скелетната хипотрофия и адинамия, да се редуцират усложненията и да се ускори възстановяването на пациентите и връщането им към нормален живот и работа.

В медицински лазерен център “Етика” се провежда физиотерапия за пациенти преболедували COVID-19, като подходът ни е изключително персонализиран, в зависимост от моментния статус и нуждите на конкретния пациент. Основни методи за лечение в терапията на тези пациенти са магнитотерапията и кинезитерапията. Магнитотерапията е основен метод във физикалната медицина, който подобрява кръвообращението, има съдоразширяващо действие, противовъзпалително действие, редуцира болката и предпазва от развитие на фиброзна тъкан. Кинезитерапията е изключително важна за рехабилитацията на пациентите, като се изготвя индивидуална програма в зависимост от нуждите и статуса на пациента. В нея задължително се включва дихателна гимнастика, специализирани похвати за подобряване на дренажа на бронхите. Дихателната гимнастика представлява комплекс от дихателни упражнения, които предотвратяват и лекуват дихателната недостатъчност, подпомагайки организма да използва ефикасно всички анатомо-функционални механизми, които се противопоставят на появата й. Чрез дихателна гимнастика се подобрява белодробната жизнена вместимост, подвижността на гръдния кош и диафрагмата, еластичността на белодробната тъкан, оптимизира се дихателния акт и се подобрява обмяната на кислород – всички те са необходими на организма за изпълняване на физически усилия. Задължително се включва и лечебна гимнастика срещу хипотрофията и адинамията. Активната кинезитерапия стимулира всички структури на опорно-двигателния апарат, подобрява кръвообращението и възвръща мускулната сила на тялото. 

В МЦ “Етика” се провежда и високотехнологично лечение. Пациентите провеждат пакет терапии с Високоинтензивния магнит SIS-super inductive system или SIS. Целта на SIS терапията е миостимулация на отслабени мускули – диафрагма, междуребрени мускули и засилване на кръвообращението като превенция/минимизиране на фиброзата на белите дробове. От преминалите тази терапия пациенти, стигаме до извода, че тя изпълнява крайната си цел: връщане на пациентите към пълноценен начин на живот и работа.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари