БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

д-р Васил Даскалов: Акушерска грижа за позитивно раждане

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (34 вота, средно: 5,00 oт 5)
Loading...

Д-р Васил Даскалов е акушер-гинеколог с 30 годишна лекарска практика в България и в чужбина. Преминал е през редица международни курсове за следдипломна квалификация по ендоскопска гинекологична хирургия, ултразвукова диагностика в акушерството и гинекологията, фетална медицина, ин витро оплождане и др. Редовно участва в наши и международни конгреси и форуми. През 2012 г. създава и ръководи Център по репродуктивно здраве “Д-р Васил Даскалов” в гр. Пловдив.

– 

Философията на моята практика и основен принцип на моята работа е профилактиката. Смятам, че предварителната подготовка е изключително важна и се стремя да правя това, като непрекъснато предоставям на моите пациенти здравна информация. Целта е те да вземат своите решения на базата на информирания избор, който имат. В тази статия ще посоча някои от важните аспекти на подготовката за раждане, които често остават извън обхвата на здравната помощ, но според мен са неотменна част от съвременната грижа за бременната жена.

В медицината се стремим всичко да е планирано, скучно и без изненади. Разбира се, винаги има променливи, които не могат да се предвидят напълно. Каквито и планове за раждане да правим, в хода на раждането могат да възникнат непредвидими и редки усложнения и никой не е застрахован срещу такива неблагополучия. Въпреки това, моето дълбоко убеждение е, че колкото повече усилия вложим в подготовката за раждане, толкова по-малко ще са тези рискове. Затова предлагам грижите за раждането с идеята то да бъде едно прекрасно преживяване за жената, да започнат много преди него.

 

Ето моите и на моя екип 10 практични стъпки за подготовка за раждането.
  1. Каква е целта на раждането – в края му да има жива и здрава бременна, която е родила едно или повече живи и здрави деца. В нашата подготовка за раждане започва с подготовка за бременност. Макар повечето бременности да са непланирани, една позитивна тенденция в репродуктивното здраве ни прави впечатление в последните години. Това е отговорното поведение на младите жени, които планират бременността и предварително се запознават с необходимите мерки за подготовка на тялото си, така че тя да протече възможно най-приятно, с най-малко рискове и да завърши благополучно с раждане. Препоръчвам да се направят някои пренатални изследвания (преди забременяване). Също така следваме препоръките на международните организации за прием на фолиева киселина преди и по време на бременност.

 

  1. Моята бременност – книжка за женската консултация, която е подарък за нашите бременни, за да могат лесно и бързо да се ориентират за стъпките в следенето на бременността. В тази брошура, която разпространяваме безплатно, аз и д-р Мариела Даскалова сме се постарали да синтезираме информация, базирана на доказателства, за съвременната акушерска грижа. Ние не се отнасяме с бременната жена като с „болна от бебе“. Бременната жена е здрава и има нужда само от нашата подкрепа и насоки за добра физическа активност, правилно хранене и начин на живот. Също така сме привърженици на тезата, че бременността е прозорец към късната възраст на жената. Това означава, че ако една жена в периода на бременност развива дадено заболяване, тя има риск да боледува от това заболяване в по-късна възраст. Напр. известно е, че жени с хипертония или диабет по време на бременност са в голям процент предразположени за развитие на тези заболявания след години. Това е и причината да настоявам за повече изследвания по време на бременност и провеждане на съответните профилактични и лечебни мерки, с което се удължава живота на жените и се подобрява неговото качество.

 

  1. Скрининг за преждевременно раждане. Една от най-неприятните причини раждането да не бъде позитивно преживяване е раждането на недоносено дете. Основните инфекциозни причинители, които предизвикват преждевременно раждане, са от групата на микоплазмите. Затова силно настоявам тези изследвания да не бъдат пренебрегвани, макар да са извън обхвата на програмата „Майчино здравеопазване“ към НЗОК. Също така следвам съвременните препоръки за оценка на маточната шийка като скрининг за преждевременно раждане.

 

  1. Скрининг за гестационен диабет. Заради високите нива на плазмена глюкоза и инсулиновата резистентност при бременната жена, по-голямо количество кръвна захар преминава през плацентата и отива към плода. Това стимулира панкреаса на бебето да произвежда по-голямо количесто инсулин. В резултат на променения баланс бебето напълнява за сметка на по-голямо количество мускулна маса, подкожна мастна тъкан и по-едри органи (състоянието се нарича висцеромегалия). Това носи риск от родови травми, дихателни проблеми на новороденото, хипогликемия след раждане и дългосрочни здравни рискове за детето. Скринингът за гестационен диабет е лесна процедура, евтина и безвредна за жената и плода, а в същото време е високо информативна.

  1. Скрининг за прееклампсия. Прееклампсията е мултисистемно заболяване, което засяга от 2% до 5% от бременните жени и е една от водещите причини за майчина перинатална заболеваемост и смъртност. То се изявява с новопоявила се по време на бременността хипертония, протеинурия и/или дисфункция на майчините органи. Жени, които са имали прееклампсия, също могат да се сблъскат с допълнителни здравословни проблеми по-късно в живота си, тъй като състоянието е свързано с повишен риск от сърдечно-съдови заболявания, хипертония, инсулт, бъбречно увреждане, метаболитен синдром и диабет, както и намалена продължителност на живота средно с 10 години. В дългосрочен план съществува и значително въздействие върху бебетата, родени от майки с прееклампсия – например, повишен риск от инсулинова резистентност, захарен диабет, коронарна артериална болест и хипертония.В моята практика следваме международните препоръки от 2019 г. за оценка на риска в първи триместър от бременността и терапия при висок риск от прееклампсия.

 

  1. Фетална ехокардиография. Вродените сърдечни дефекти (ВСД) са основните пропускани дефекти при ултразвуковото проследяване на бременността. Пренаталното (преди раждане) откриване на ВСД може съществено да подобри прогнозата при определени сърдечни проблеми, чрез прилагане на вътреутробно лечение или оперативна корекция на дефектите непосредствено след раждане. В тази област ние работим в екип с консултант по детска кардиология.

 

  1. Оценка на риска и прогноза за начина на раждане – доплеровата ехография в края на бременността е основен инструмент за оценка на състоянието на плода и за прогноза за раждането. Заедно с биофизикалния профил след 34 седмица, тя ни предоставя сериозна възможност да оценим навреме промените в състоянието на плода и работата на плацентата преди раждане.

 

  1. Училище за бъдещи родители. Приносът на акушерката в подготовката за раждане и първите стъпки в това прекрасно начинание – родителството, е безценен. За щастие, в Пловдив има голям избор от училища за родители. Това дава възможност на бъдещите родилки да се подготвят предварително за това, което им предстои. Неизвестното плаши. Особено стресиращо е при жена, която не е раждала, попадането в болнична обстановка, която не познава и присъствието на хора, които понякога не се представят. Ние се опитваме да намалим този стрес, като разказваме за екипа и ролята му в предстоящото раждане. Предлагаме фирмената ни чанта „Мама и бебе“, както и от години провеждаме безплатно индивидуално училище за бъдещи родители.

 

  1. Завършвам с няколко клишета:
  • Не всичко е пари!
  • Не винаги най-скъпите неща са най-качествени.
  • Наредете приоритетите си – все пак ще работите цял живот, а ще раждате само няколко пъти.
  • Помислете за скритите възможности за финансиране на профилактичните изследвания – напр. на бебето, след като се роди, ще му е абсолютно все едно в какъв цвят количка ще се вози и дали ще бъде „маркова“.
  • Информирайте се. Знанието е сила – използвайте я!

 

  1. В единението е силата! Само работата в екип на съмишленици с различна квалификация може да намали рисковете и да запази раждането като едно прекрасно преживяване, което ще остави положителен спомен завинаги.
Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари